Archiv článků
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332

10 důvodů, proč se zúčastnit letošního Evangelického dne

čtvrtek, 25 srpen 2011 02:00

DSC_0101Připomeňme si rozhodující údaje: Evangelický den se letos koná 18. září v evangelickém kostele v Českém Těšíně, Na Nivách a doprovodný program v prostorech ústředí církve naproti kostela. Začíná bohoslužbou v 10 h Po bohoslužbě následuje společný oběd. Po obědě budou zahájeny prohlídky měst Českého Těšína a Cieszyna s profesionálními průvodkyněmi. Od 15 h začne prezentace dokumentu o kostelech milosti v kostele Na Nivách. V 16 h bude zahájen odpolední program, jehož součástí bude přednáška Davida Parsonse, ředitele Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ). V 17.30 h zazní první tóny koncertu pro milovníky profesionálně interpretovaného blues v sále Církevní rady. V 19 h zakončíme den večerní liturgickou modlitbou, opět v evangelickém kostele Na Nivách.

A nyní si zodpovězme otázku z úvodu: Proč bych se měl/měla zúčastnit letošního Evangelického dne? Jako odpověď nabízím 10 důvodů:

1. Jestliže se vám zdá kázání vašeho faráře příliš stereotypní a fádní, přijďte si poslechnout jiného kazatele. Považujete-li vašeho faráře za nejlepšího kazatele na světě či alespoň na Slezsku, vystavte svou domněnku náročnému testu a přijďte si poslechnout kázání emeritního biskupa S. Pietaka.

2. Ruší vás děti při bohoslužbě? Dejte jim možnost seznámit se s dětmi z jiných sborů a pošlete je na setkání pro děti, které bude probíhat dle věku dítěte paralelně s bohoslužbou na dvou místech – v sále pod kostelem a v sále ústředí církve. Program připravují kvalifikované a zkušené katechetky nedělních škol.

3. Znervózňuje vás na bohoslužbě pomalý zpěv či naopak příliš moderní pojetí chrámové hudby? Přijďte na Evangelický den do Těšína, abyste se přesvědčili o tom, že není na světě varhaník ten, který by se zavděčil lidem všem.

4. Připadá vám návštěvnost bohoslužeb ve vašem sboru příliš nízká? Zúčastněte se společné bohoslužby v rámci Evangelického dne a budete moci zažít, co je to sedět ve „vyprodaném“ kostele.

5. Přáli byste si, aby na bohoslužbách či odpoledním programu zaznělo kvalitní hudebně-vokální vystoupení? Pak si přijďte na letošním  Evangelickém dni dopoledne poslechnout pěvecký sbor z Albrechtic a odpoledne mládežový pěvecký sbor z Těšína. Jestliže jste již přesyceni hudebně-pěveckými vystoupeními našich interpretů, přijďte na odpolední koncert do sálu ústředí církve, kde zazní neotřelá interpretace bluesové hudby.

6. Schází vám aktuální informace o dění ve Slezské diakonii? Navštivte stánek této organizace vykonávající křesťansko-sociální práci, jenž bude překypovat informacemi na nádvoří kostela před bohoslužbou a po ní.

7. Už vás nebaví vařit si doma nedělní oběd a konzumovat ho o samotě? Zúčastněte se letošního Evangelického dne a můžete poobědvat ve společnosti vašich známých a přátel v jídelně polského gymnázia.

8. Domníváte se, že znáte dobře českou i polskou část města Těšína? Nechte se vyvést z omylu v doprovodu profesionálních průvodkyň, které vaše znalosti prohloubí a zasadí do širšího kulturně-historického kontextu.

9. Máte mezery ve znalostech z dějin evangelické církve? Vyplnit vám je pomůže hodinová multimediální prezentace o kostelech milosti, jež začne v 15 h v kostele Na Nivách.

10. Znepokojuje vás dlouhodobá neschopnost řešit mírovou cestou napětí na Blízkém Východě? Přijďte si poslechnout přednášku Davida Parsonse, ředitele Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém, která se bude týkat alternativního modelu řešení mezináboženského dialogu.

Důvodů, proč se zúčastnit letošního Evangelického dne, je mnohem, mnohem více. Věřím, že každý z vás si zvolí alespoň jeden, pro který se rozhodne, a pečlivě připravovanou akci podpoří svou účastí. Na setkání s vámi se za organizační tým těší

Vladislav Volný, senior Těšínsko-havířovského seniorátu

Aktuální program najdete na: http://www.sceav.cz/cs/celocirkevni-aktuality/zmeny-v-programu-evangelickeho-dne-2011.html

Více z této kategorie: XcamP 2011 , SCEAV má nového biskupa

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Odpuštění

„A hle, přinesli k němu ochrnutého, ležícího na lůžku. Když Ježíš viděl jejich víru, řekl ochrnutému: „Buď dobré mysli, synu...

Číst celé zamyšlení
 alt=