Archiv článků
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332

Česko-slovenské evangelické slavnosti na Branči

středa, 20 březen 2013 01:00

Evangelická církev a. v. na Slovensku přizvala Českobratrskou církev evangelickou, Evangelickou církev a. v. v ČR a Slezskou církev evangelickou a. v. k uspořádání společných oslav 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Církve si toto významné výročí připomenou ve dnech 4. -5. července 2013 na hradě Branč na Slovensku. Nad tímto společným projektem převzal záštitu prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič.

Evangelické slavnosti budou zahájeny ve čtvrtek 4. července, kdy se od 18:00 hod. u zříceniny hradu Branč bude konat setkání mládeže zúčastněných církví. Během večera vystoupí křesťanské kapely a mládežové skupiny z České republiky a Slovenska.

Hlavní oslavy 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje se uskuteční v pátek 5. července. V 10:00 hod. je zahájí bohoslužba s kázáním biskupa Evangelické církve a. v. na Slovensku Miloše Klátika. Během bohoslužeb vystoupí spojený dětský pěvecký sbor, dechový orchestr ze Slezské církve evangelické a. v. a Evangelické církve a. v. na Slovensku. Paralelně s bohoslužbou pro dospělé bude probíhat bohoslužba pro děti.

Odpoledne se účastníci setkání sejdou na ekumenickém programu duchovního slova a hudby. Odpolední program je rozdělen do čtyř bloků: 1. Vlast a její otcové, 2. Na počátku bylo Slovo, to slovo bylo u Boha, 3. Pokoj mezi lidmi a národy světa, 4. Požehnání na cestu. V tomto programu vystoupí pěvecké sbory, komorní smyčcový soubor aj. Slovem Božím poslouží synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml. 

Zřícenina hradu Branč leží na kopci Myjavské pahorkatiny nad Podzámkom, místní části obce Podbranč. Hrad nechal postavit magister Aba z Hlohovce v létech 1251-1297. V dalších letech se na hradě vystřídalo více než 40 majitelů. V období tureckých válek sloužil jako útočiště pro okolní obyvatelstvo. V létech 1674 až 1675 byl hrad přechodným vězením reformovaných a evangelických duchovních, které bratislavský soud odsoudil na galeje. Tuto skutečnost připomíná památník, ale také každoroční služby Boží na hradě. 

Akce nabízí možnost připomenout si významnou událost příchodu a misie Cyrila a Metoděje na Velké Moravě ve společenství evangelických církví obou států. O podrobnějším programu setkání vás budeme informovat prostřednictvím internetových stránek církve, již nyní bychom vás rádi požádali, abyste si termín setkání zařadili do plánu vašich letních aktivit.

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Hledání odvahy

„Ale ti, kdo skládají naději v Hospodina, nabývají nové síly; vznášejí se jak orlové, běží bez únavy, jdou bez...

Číst celé zamyšlení
 alt=