Archiv článků
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332

Noc kostelů 2014 ve SCEAV

úterý, 20 květen 2014 02:00

V pátek 23. května se pro veřejnost otevřou dveře mnoha sakrálních památek po celé České republice. Proběhne již tradiční Noc kostelů, jejíž letošní motto zní: „Nechť jsou světla na nebeské klenbě, aby oddělovala den a noc. Budou na znamení časů, dnů a let.“ (Gn.1, 14) Akce je ojedinělou příležitostí pozvat co nejširší veřejnost do kostelů a ve večerní a noční atmosféře zde nabídnout možnost setkat se s křesťanstvím prostřednictvím hudby, umění a zážitku.
Již po několikráte se do tohoto ekumenického projektu zapojují i farní sbory Slezské církve evangelické a. v., konkrétně sbory v Albrechticích, Českém Těšíně, Návsí, Orlové, Ostravě a v Třanovicích.

Pro návštěvníky jsou připraveny komentované prohlídky, koncerty či divadelní představení, tak jako tomu bylo i v minulých letech. Zpřístupněny budou rovněž některé veřejnosti běžně nedostupné části kostelů jako např. varhanní kůry, zákristie, věže.

V Albrechticích je pro návštěvníky kostela připravena komentovaná prohlídka interiéru, varhan a věže. Příchozí budou seznámeni s historií a současností sboru, výklad bude doprovázen projekcí fotografií a krátkých videí. Příchozím bude nabídnuto malé občerstvení a atmosféru dotvoří svým vystoupením pěvecký sbor.

Ve farním sboru v Orlové se můžete těšit na tematickou hru pro děti Notičky na vandru, vystoupí pěvecký sbor Červánek (žáci ZUŠ J. R. Míši), můžete si poslechnout koncert mladých umělců. Pro příchozí je připravena čajovna v kostele, foto prezentace aj. Během komentovaných prohlídek uvidíte věž, zvony, půdní prostory kostela a také bývalý evangelický hřbitov.

V Českém Těšíně v kostele Na Nivách jsou připravená krátká vystoupení pěveckých sdružení působících při farním sboru, životní příběh, zajímavosti o kostele, slovo pastora a další. Krátké skladby zahrají mladí žáci hry na varhany. Připraven je IT koutek, výstava ve věži, program pro děti. Během večera bude vymezen prostor pro duchovní rozhovory a čas na osobní ztišení a modlitební inspiraci v netradičních prostorách věže. Bude umožněna prohlídka kostela včetně možnosti výstupu do věže s vyhlídkou na město.

Ve farním sboru v Třanovicích se můžete těšit na program Kostel příběhů a hudby, ve kterém vystoupí žáci ZUŠ v Havířově, dívčí soubor Melodie a hudební skupina RESET. Od 21:00 hod. je připraven koncert pěveckého sdružení Collegium canticorum a vystoupení Karin Kašparové, studentky Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Od 22:30 hod. můžete shlédnout film Pod ochranou Žerotínů, půl hodiny před půlnocí začíná program Kostel ztišení a Bible.

Ve farním sboru v Návsí je připravena interaktivní prohlídka kostela pro děti i dospělé, varhanní preludium a večer chval.

Farní sbor v Ostravě připravil soutěže, kvízy, hry, výtvarnou dílnu pro děti, dále pantomimu, komentovanou prohlídku až do věže kostela, varhanní vystoupení. Během večera zazpívá evangelický pěvecký sbor, zazní chvály, poezie a čtení z Bible.

Podrobné informace o Noci kostelů 2014 a o všech programech v jednotlivých farních sborech najdete zde.

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Hledání odvahy

„Ale ti, kdo skládají naději v Hospodina, nabývají nové síly; vznášejí se jak orlové, běží bez únavy, jdou bez...

Číst celé zamyšlení
 alt=