Tipy pro život

Světem víry

×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 62
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332

Povolání a služba

pracePán Ježíš Kristus nám dal zvláštní povolání: Hlásat Boží mocné skutky, hlásat Boží aktivní přístup ke světu, k člověku. Bůh má svět rád a zachraňuje ho – rozhlašovat tuto Dobrou Zprávu slovy i činy je naším nejbytostnějším křesťanským Povoláním.

Toto velké Povolání smíme uskutečňovat prostřednictvím našich povolání malých, jako učitelé, lékařky, automechanici, truhláři, obchodníci, jako faráři, jako otcové a matky.

Vy však jste rod vyvolení, královské kněžstvo, národ svatý, lid náležející Bohu, abyste hlásali mocné skutky toho, kdo vás povolal ze tmy do svého podivuhodného světla. 1P 2,9

Všichni jsme povinni tím, co, jak a kde děláme, každý na svém životním místě, oznamovat, že Pánu Bohu jde o tento svět. Žádná práce by neměla být jen naším zaměstnáním nebo zdrojem obživy. Každá práce by měla být povoláním v tom nejzákladnějším slova smyslu – službou druhým. Službou, skrze kterou našim bližním předáme evangelium v praxi. Takovýmto způsobem interpretuje křesťanské povolání naše reformační tradice. Díky našim různým povoláním se může v tolika různých oblastech života a tolika různými způsoby rozhlašovat: Ježíš Kristus je tentýž včera i dnes i na věky – Pán Bůh se ve svém aktivním přístupu ke světu nemění.

Jedinečným místem ve světe, ze kterého se tato dobrá zpráva ozývá, je církev. Tady se scházíme z různých stran, z míst, na která jsme byli povolání a kde sloužíme, abychom tu společně prožívali naši vzájemnost, skutečnost, že patříme k sobě, že nás povolal jeden Pán a že přes rozdílnost našich povolání společně vytváříme jedem Boží lid. Uprostřed našich shromáždění přijímáme z Božích rukou povzbuzení a také požehnání pro svojí službu, modlíme se o to, aby každý z nás dokázal obstát ve svém osobním povolání. Zároveň na půdě církve, na půdě jednotlivých farností, sborů, máme jedinečnou příležitost podílet se společně s bratřími a sestrami na nových aktivitách, přijímat nová povolání, reagovat na konkrétní potřeby našeho okolí. Prostřednictvím církve můžeme sloužit tam, kde ještě neslouží stát nebo obec, případně můžeme službu státu či obce vhodně doprovázet, důkazy nám vlastními.

Ve svém křesťanském povolání budeme asi neustále zápasit o vyváženost, o moudrost pro vhodné skloubení naší služby, kterou konáme – jako jednotliví Boží vyslanci prostřednictvím našich civilních povolání a jako společenství Božího lidu prostřednictvím našeho společného povolání v rámci církevních sborů. Je nesporné, že Pán Bůh nás potřebuje na obou místech, a proto bychom na žádném z nich neměli vypadnout z role.

Související články

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Nelámejte hůl nad druhými

„Věrohodné je to slovo a zaslouží si plného souhlasu: Kristus Ježíš přišel na svět, aby zachránil hříšníky. Já k nim...

Číst celé zamyšlení
 alt=