Tipy pro život

Světem víry

×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 62
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332

Dítě předškolního věku

smutek

Odpoutání je druhou schopností, kterou se musí osvojit především malé dítě, když předtím dosáhlo vazby jako kojenec. Hlavním úkolem v předškolním věku her zůstává postupné korigování egocentrismu dětského myšlení, cítění a jednání. V konfliktním procesu, kdy je třeba dokázat odpoutat se od mateřské vazby bez nebezpečí její ztráty, začíná plnit významnou roli otec, jenž má být v rodině nositelem klidu a řešitelem nejrůznějších situací a nesnází. Druhá blízká osoba vedle matky může účinně rozšířit malý svět matka-dítě ve větší prostor důvěryhodného, spolehlivého a láskyplného prostředí.

Malé dítě může získat první rozhodující zkušenosti pro pozdější víru v Krista, když je matka postupně osamostatňuje v důvěře v jeho vlastní síly, vlastní zkušenosti a rozum. Jen v té míře, jak se dítě může uvolnit od matky, prohlubuje se u něho pocit bezpečí a důvěry v život.

Zrušení fixace na matku prohlubováním vztahu k otci, příbuzným či dětem může neobyčejně podpořit proces přeměny mateřsky důvěrné vroucnosti ve vlastní životní energii. Rodina je první a nejdůležitější organizovaný řád, do kterého Bůh dítě uvádí. Rodiče by neměli zapomínat, že jsou každodenními učiteli svých dětí. Děti své rodiče od prvních dnů svého života napodobují ve způsobu mluvení, chůze, jednání i reagování. Během svého vývoje vstřebávají soustavy hodnot v každé oblasti života rodičů. To dává jejich chování nejvyšší důležitost. Děti nepotřebují dokonalost, ale potřebují vidět důkaz evangelia v proměněných životech svých rodičů, kteří se dokáží usmířit, kteří důvěřují Bohu, ctí Jej a není jim lhostejné štěstí druhých.

Související články

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Význam lásky

„Ale protože vás Hospodin miluje a zachovává přísahu, kterou se zavázal našim otcům, vyvedl vás Hospodin pevnou rukou a vykoupil...

Číst celé zamyšlení
 alt=