Aktuality
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 81

Wrocław 2014: Setkání křesťanů

středa, 09 červenec 2014 02:00

Více než čtyři tisíce osob z dvanácti evropských států se o prvním červencovém víkendu zúčastnilo Setkání křesťanů ve Vratislavi (Wrocław). Hlavní téma setkání Svobodni v Kristu se odvolávalo k biblickému textu z listu Galatským 5, 1 „Tu svobodu nám vydobyl Kristus. Stůjte proto pevně a nedejte si na sebe znovu vložit otrocké jho.“ a bylo zároveň připomenutím dvacátého pátého výročí pádu komunismu ve střední Evropě. Místem konání byla architektonicky unikátní Hala století, zapsána v roce 2006 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Setkání křesťanů bylo zahájeno v pátek slavnostní inaugurací, kterou v živém přenosu odvysílala Polská televize. Následoval koncert „Solus Christus“ v podání Souboru písní a tanců „Śląsk“, během kterého zazněly mj. skladby J. S. Bacha, W. A. Mozarta, S. Hadyny a také známé evangelické písně jako „Toruj Jezu sam“, „Wierzyć mnie Panie ucz“, „Za rękę weź mnie Panie“. Páteční večer vyvrcholil multimediálním představením na fontáně u Haly století.
Druhý den setkání byl zahájen biblickými workshopy ve všech jazycích setkání – polštině, slovenštině, češtině, němčině, maďarštině a ukrajinštině. Po celý den se pak konaly semináře, workshopy, fóra a diskusní panely, koncerty pro mládež. Program pro děti probíhal ve venkovních prostorách u Haly století, byla připravena mj. mobilní škola, sketch-board, vystoupení klaunů. Všichni zájemci si mohli vytisknout biblický text na ručním tiskařském lisu, navštívit výstavu o Bibli v tzv. Biblemobilu tj. v dvoupatrovém autobuse, kde se zároveň nacházelo knihkupectví, informační a vzdělávací centrum. V programu Rolli-parcours si zájemci všech věkových kategorií mohli vyzkoušet, jak těžké je pohybovat se na invalidním vozíku, zdolávat překážky a obtížností, se kterými se každodenně potýkají osoby s postižením.
Modlitby, písně, biblické texty v různých jazycích zazněly během hlavní bohoslužby v Hale století. Kázání pronesl biskup Evangelické církve a. v. v Polsku Jerzy Samiec. Ve svém slově zdůraznil, že rozhovory a setkání jsou hlavními předpoklady pro svobodu, mír a vzájemné dorozumění ve světě. Během sobotní bohoslužby zazpíval pěvecký sbor Lékařské univerzity ve Wroclavi, a vystoupil dechový orchestr Zemské evangelicko-luterské církvve v Sasku.
Po celou dobu setkání probíhalo Tržiště nápadů plné kreativity a inspirace, kde jednotlivé církve a křesťanské organizace prezentovaly svou činnost.
Fotografie ze setkání si můžete prohlednout zde. V neděli 20. července v 9:20 hod. druhý program Polské televize (TVP 2) bude vysílat reportáž o vratislavském setkání „Sygnał wolność“.
Další Setkání křesťanů se uskuteční ve dnech 23. -26. června 2016 v Budapešti, štafetu setkání z rukou biskupa Vratislavské diecéze Ryszarda Bogusza symbolicky převzal biskup Evangelicko-luterské církve v Maďarsku Peter Gancs.

 

 

 

 

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Život v radosti

„Stvoř mi. Bože, čisté srdce, obnov v mém nitru pevného ducha.“ Žalm 51:12 Radost je dar od Boha. Jestliže tento dar nepřijmeme...

Číst celé zamyšlení
 alt=