Aktuality
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 71
Podpora v křehkosti

Podpora v křehkosti

pondělí, 01 prosinec 2014

Pod tímto názvem se ve dnech 10. a 11. listopadu 2014 uskutečnil seminář pro nemocniční kaplany, jako i zájemce o nemocniční kaplanství a zdravotníky. Seminář byl součástí kontinuálního vzdělávání nemocničních kaplanů. První den se na Karmelu ve Smilovicích sešlo 17 účastníků a na druhý den v nemocnici Třinec bylo přítomno 28 lidí. 

Podporu ve svém poslání zažili účastníci v podobě ukázky pastorální supervize, ve které nechal supervizor z Francie nemocniční kaplany přemýšlet a pracovat na základě biblického verše, který si každý určil jako motto pro svou službu. Někteří využili jedinečnou nabídku individuální supervize, kde si mohli v diskrétní atmosféře přinést svůj pracovní problém. Večer byl oficiálně ukončen společným krátkým biblickým zamyšlením a modlitbami za nemocné, rodiny nemocných i všechny ty, kteří o nemocné pečují a jsou pro ně podporou. Mnohé rozhovory, sdílení a ekumenické rozhovory, na které není běžně čas a příležitost, probíhaly dlouho do noci.
Na druhý den v nemocnici Třinec přivítal účastníky pan ředitel Ing. Stejskal. Prezentaci o souvislosti víry a zdraví přednesl náměstek a primář dětského oddělení MUDr. Rucki, CsC. Práci nemocničního kaplana v zahraniční nemocnici představil nemocniční kaplan, evangelický farář a supervizor Martin Wehrung z Francie. Účastníci se měli možnost naučit důležité slovo „doprovázení“, které pochází z latiny a znamená „spolu s někým jíst chléb“, a tedy mít s někým společenství a následně kráčet s ním „bok po boku“. Francouzský host mluvil o doprovázení umírajících pacientů na oddělení paliativní péče v jeho nemocnici ve Strasbourgu. Křehkost si mohly posluchači uvědomit následně i v příspěvku nemocničního kaplana JurajaJendrejovského z Fakultní nemocnice v Martině, který představil krizovou intervenci pro matky po spontánním potratu a poskytovanou duchovní podporu. Slova křehkosti v psychické oblasti, jako i práci na psychiatrické klinice v Třinci, představil primář MUDr. David Poledník. Od oblasti fyzické, duchovní a psychické se pak pozornost posluchačů přenesla k stránce sociální, o které mluvila vedoucí oddělení sociálních lůžek v nemocnici Třinec -Lucie Sikorová, Dis., která účastníky semináře pozvala i na prohlídku jejich oddělení. Na toto oddělení dochází zároveň pastorační asistentka, která pacienty předtím doprovázela a duchovně povzbuzovala ve skupině, v současnosti se pacientům věnuje individuálně a podle potřeby. Na závěr svou práci sociálního pracovníka představila Mgr. Stanislava Pavlíková, která má na starosti široké spektrum sociálních situací a problémů, s kterými pacienti do nemocnice přicházejí, nebo odcházejí. Za poslední rok navázala komunikaci s nemocniční kaplankou Dr. Miriam Prášilovou k hledání spolupráce pro celkové zlepšení situace pacienta. Po krátké diskuzi se účastníci přesunuli na bohoslužbu v nemocniční kapli, kde hrou na kytaru doprovázel domácí bratr farář a senior Bogdan Taska. Následovalo krátké biblické zamyšlení a přání, abychom nebyli jako přítel Joba, který přednášel moudrá slova, ale ty slova se Joba nedotýkali, nepotěšovaly ho a nebyly mu podporou. Je dobré učit se být takovými přáteli a kaplany, kteří kráčejí kus cesty s nemocným a jejich přítomnost je obohacující, posilující a žádaná. Nedílnou součástí ztišení v nemocniční kapli byly opět modlitby za nemocné v této nemocnici, ale i jinde, za rodiny nemocných, za lékaře, nemocniční kaplany a ostatní odborníky a doprovázející.
Seminář poskytl příležitost zajímavých setkání i možnost porovnání si situace s ostatními nemocnicemi, ve kterých nemocniční kaplani působí. Otevřel některé zajímavé tématy a současně přinesl uvědomění si, že ke kvalitní službě potřebujeme sami podporu, prostor pro sdílení, inspiraci, sebareflexi a modlitby.

Miriam Prášilová









Související články

  • Pastorace v nemocnicích
    Myšlenka zavést pastoraci do nemocnic a zdravotních zařízení vznikla na půdě Ekumenické rady církvi v ČR....
  • Pomoc v krizi
    Prožíváte-li v životě různé nesnáze, nemusíte v tom zůstat osamoceni. Neváhejte se o své problémy podělit...

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Neklidné nohy

„Musíme konat skutky toho, který mě poslal, dokud je den. Přichází noc, kdy nikdo nebude moci pracovat.“ Jan 9:4 Již prorok Izajáš...

Číst celé zamyšlení
 alt=