Aktuality
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332

Rok misie, evangelizace a diakonie

pondělí, 26 leden 2015 21:09

V návaznosti na Rok Bible (2013) a Rok hudby (2014) vyhlásila Slezská církev evangelická a. v. další tematický rok. Letos budeme v naší církvi a jednotlivých farních sborech slavit Rok misie, evangelizace a diakonie.

Bible nás vybízí, abychom nesoustřeďovali pozornost na sebe sama, ale abychom byli otevřeni směrem k druhým. Příkladem takového jednání může být služba pastora Vladislava Santaria, jehož sté výročí narození si budeme letos připomínat. Tento neúnavný kazatel Božího slova navzdory překážkám, které mu kladl komunistický režim, dokázal povzbudit stovky věřících, dokázal mnohé přivést na cestu za Kristem, ukázal jim, jak radostné je s Ním žít a Jemu sloužit. Působil mezi dětmi, mládeží, povzbuzoval k budování rodinného života, rád sloužil nejstarší generaci a učil tomu ostatní. Měl otevřené srdce pro diakonii a svým vlivem zasáhl do Polska a na Slovensko. Na jeho odkaz dnes navazuje charitativní organizace Slezská diakonie a sdružení Křesťanské společenství – Społeczność Chrześcijańska.

Osobnost a dílo pastora Vladislava Santaria si společně připomeneme na historické konferenci pořádané u příležitosti 100. výročí jeho narození. Konference se bude konat v soboru 10. října 2015 v Českém Těšíně v budově ústředí Slezské církve evangelické a. v. Na tuto akci bude navazovat slavnostní otevření Diakonického a vzdělávacího centra v Českém Těšíně v neděli 11. října 2015.


V roce 2015 si dále budeme připomínat šestisté výročí smrti Mistra Jana Husa, kněze a rektora Karlovy univerzity, statečně a věrně bojujícího za obrodu církve i národa. Jeho příkladná postava a jeho dílo ovlivnily myšlení českého i slovenského národa, přesáhly hranice jejich území. Mnozí reformátoři se nechali Janem Husem inspirovat. Výročí úmrtí Mistra Jana Husa si můžeme připomenout ve dnech 6. -7. července 2015 v Praze na Staroměstském náměstí a v pražských evangelických kostelích.

Dalšími akcemi pořádanými v rámci Roku misie, evangelizace a diakonie jsou:
Konference pro muže "Tváři v tvář", 7. února 2015, Kino Kosmos v Třinci
Konference žen, 25. dubna 2015, Sborové centrum Hutník v Třinci
Misijní festival křesťanských dechových souborů "Ze srdce pro Orlovou", 14. června 2015, městské letní kino v Orlové
XCamp Smilovice, 18. -25. července 2015
Koncert "Cesta světla“, 11. října 2015, Český Těšín, evangelický kostel Na Nivách

Související články

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Čekání na Pána

„Naději slož v Hospodina. Buď rozhodný, buď udatného srdce, naději slož v Hospodina!“ Žalm 27:14 Žijeme v „šíleném" světě. Pokud příprava jídla...

Číst celé zamyšlení
 alt=