Aktuality
×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 332
Noc kostelů ve SCEAV

Noc kostelů ve SCEAV

Tuesday, 12 May 2015

V pátek 29. května 2015 se pro veřejnost otevřou dveře mnoha sakrálních památek po celé České republice. 

Proběhne již tradiční Noc kostelů, jejíž letošní motto zní: „Žádná tma pro tebe není temná: noc jako den svítí, temnota je jako světlo.“ Ž 139,12 Akce je ojedinělou příležitostí pozvat co nejširší veřejnost do kostelů a ve večerní a noční atmosféře zde nabídnout možnost setkat se s křesťanstvím prostřednictvím hudby, umění a zážitku.
Již po několikráte se do tohoto ekumenického projektu zapojují i farní sbory Slezské církve evangelické a. v., konkrétně sbory v Bohumíně, Českém Těšíně, Horní Suché, Orlové, Těrlicku, Hrádku, Komorní Lhotce, Třanovicích a v Třinci.
Pro návštěvníky jsou připraveny komentované prohlídky, koncerty či divadelní představení, tak jako tomu bylo i v minulých letech. Zpřístupněny budou rovněž některé veřejnosti běžně nedostupné části kostelů jako např. varhanní kůry, zákristie, věže.
Ve farním sboru v Orlové se můžete těšit na rodinnou hru pro děti a rodiče, připravenou u příležitosti významného jubilea - 600 let od mučednické smrti Mistra Jana Husa, vystoupí žáci a přátelé ZUŠ J. R. Míši v Orlové, můžete si poslechnout koncert Pěveckého sboru Gymnázia v Orlové. Pro příchozí je připravena čajovna v kostele, prezentace fotografií aj. Během komentovaných prohlídek uvidíte věž, zvony, půdní prostory kostela a také bývalý evangelický hřbitov.
Ve farním sboru v Těrlicku jsou od 16:00 hod. připraveny hry pro děti a dorost v zahradě vedle kostela, od 18:00 hod. se bude konat Povídání se senátorem Liborem Michálkem o korupci, spravedlnosti a víře.
V evangelické kapli v Horní Suché můžete shlédnout výstavu „Fotografie ve vědě“. Jedná se o výběr fotografií, oceněných v několika prestižních soutěžích. Autory jsou většinou konfirmandé farního sboru v Havířově Suché, bývalí nebo současní žáci Základní školy s polským jazykem vyučovacím v Havířově-Bludovicích. Dále je připraven program pro děti, od 18:00 hod. koncert Jakuba Prokopa (akordeon), absolventa Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a od 18:45 autorské setkání s básníkem Lechem Nierostkem. 

Podrobné informace o Noci kostelů 2015 a o programech v jednotlivých farních sborech najdete zde.

Related items

  • Noc kostelů
    Noc kostelů 2011, ekumenická akce pro veřejnost, se bude konat v pátek dne 27.5.2011. Noc kostelů je...

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Boží jméno

„V judské zemi je znám Bůh, má velké jméno v Izraeli.“ Žalm 76:2 Položili jste si už někdy otázku, jaký význam má jméno? Rodiče...

Číst celé zamyšlení
 alt=