Aktuality
Nový biskup SCEAV byl uveden do úřadu

Nový biskup SCEAV byl uveden do úřadu

Wednesday, 24 May 2017

V neděli 21. května 2017 v Těšínském kostele Na Nivách se udála slavnostní bohoslužba s instalací biskupa Mgr. Tomáše Tyrlíka. Ten byl biskupem zvolen na zasedání synodu v červnu 2016 s působností od května 2017.

Obřadu, který začal v 15:00, se zúčastnili všichni duchovní SCEAV i řada zástupců české ekumeny, zástupci církví spřátelených ve Světovém luterském svazu i představitelé akademické obce a místních samospráv.Akt uvedení do úřadu Tomáš Tyrlík přijal z rukou svého předchůdce biskupa Mgr. Jana Wacławka, biskupa Evangelicko-augsburské církve v Polsku Adriana Korczaga a biskupa Východního distriktu Evangelické církve augsburského vyznání na Slovensku Slavomíra Sabola. Z rukou Jana Wacławka také obdržel biskupský kříž. Poté nový biskup přednesl kázání, ve kterém akcentoval důležitost modlitby v individuálním životě křesťana, i celé církve.

Shromáždění na počátku pozdravil místostarosta města Českého Těšína a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Stanislav Folwarczny. Dalšími řečníky, kteří účastníky pozdravili, byli například zástupce Světové luterské federace Rev. Dr. Fidon Mwombeki, biskup a generální sekretář Evropského společenství evangelických církví Prof. Dr. Michael Bünker, předseda Ekumenické rady církví v ČR Ing. Daniel Fajfr, M.Th. Ostatní hosté své proslovy a gratulace předali na slavnostním rautu po skončení bohoslužby.
Milým překvapením bylo hudební vystoupení Tyrlíkovic rodiny, která pro tuto příležitost napsala a nacvičila píseň. Dalšími vystupujícími tělesy byly dechový orchestr, smíšený pěvecký sbor a ženský kvintet, všechny z farního sboru SCEAV v Třanovicích.
Součástí programu byla také zpověď a večeře páně vysluhována na šesti místech v chrámu. Shromáždění bylo zakončeno zpěvem hymny protestantů, písně Hrad přepevný.

Fotografie z akce nejsnázeji najdete na facebooku naší církve, ale taky v galerii na našem webu

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Odpouštějící otec

„I vstál a šel k svému otci. Když byl ještě daleko, otec ho spatřil a hnut lítosti běžel k němu...

Číst celé zamyšlení
 alt=