Aktuality
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 332.
VI. ročník festivalu židovsko - křesťanské kultury a dialogu

VI. ročník festivalu židovsko - křesťanské kultury a dialogu

poniedziałek, 20 luty 2017

Ve dnech 21.-26. března se v Ostravě uskuteční festival Templfest věnovaný židovsko-křesťanské kultuře. Připomíná významnou židovskou stopu v historii Ostravy, společné duchovní hodnoty židů i křesťanů, a chce pomoci budovat dobré vztahy k Židům i jejich nové domovině, státu Izrael, který vznikl před více než 60 lety ve Svaté zemi.

Letošní ročník nabídne opět řadu hudebních vystoupení i přednášek, ochutnávku židovské kuchyně, filmové představení i výstavu fotografií. Novinkou bude talkshow a také divadelní představení. Přivítáme umělce a přednášející z několika států, kromě České republiky to budou účinkující z Běloruska, Gruzie, Slovenska a také z Izraele. Potkáme se na mnoha místech Ostravy, v Kulturním centru Cooltour , v Katedrále Božského Spasitele, kostele sv. Václava, Domě knihy, Minikině a Divadle Stará Aréna, ale také na veřejných prostranstvích.
Klezmerová kapela Simcha působí na domácí scéně úspěšně už řadu let, ale na Templfestu vystoupí poprvé a to v čistě dámském složení. Zvuk další kapely, s názvem Shum Davar, která vystupuje v mezinárodním obsazení (Bělorusko, Gruzie, Slovensko a Česká republika) je charakteristický mísením vlivů lidové hudby z různých koutů střední a východní Evropy, zejména klezmeru, romské, slovenské, balkánské a běloruské hudby. Legenda židovské hudby Tomáš Novotný představí meditativní „Žalmy v hebrejských kánonech“. Jako vrchol programu bude uveden projekt „Theodoros“ se kterým k nám do Ostravy přijede jedna z vůdčích osobností jazzové a alternativní scény, klavíristka a skladatelka Beata Hlavenková. Za album Theodoros získala Beata Hlavenková prestižní ocenění Anděl, a to v kategorii jazz a blues.
Festival už podruhé přivítá s autorským čtením vrchního zemského rabína a spisovatele pana Karola Sidona. Profesor Alexandr Tomský přijede se svou přednáškou " Velké partnerství - židovské a řecké myšlení jako základ evropské civilizace." Izraelsko - českým zástupcem mezi přednášejícími bude David Shorf, novinář a bývalý izraelský voják, který bude vyprávět o své blízkovýchodní zkušenosti.
Novinka letošního programu „Talkshow Tomáše Novotného“ zaujme nejen osobou hlavního protagonisty, ale i zajímavými hosty, mezi kterými bude rabín Karol Sidon, ale také ředitel TV Noe Leoš Ryška a senátor František Bublan. Na Templfestu se objeví také slavná románová prvotina Ladislava Fukse „Pan Theodor Mundstock“ v dnes již kultovním jevištním monodramatickém zpracování Jaroslava Achaba Haidlera.
O gastroshow a ochutnávku se letos postará Pavlína Polohová a spolu s ní nahlédneme do světa židovské sváteční kuchyně. Výtvarnou stránku letos zastoupí výstava fotografií Zdeňka Poruby „Svatá země - Izrael“. V rámci filmové sekce nám Minikino nabídne Oskarem oceněné drama z roku 2007 režiséra Stefana Ruzowitského „Ďáblova dílna“ a dokumentární film izraelského režiséra Gilada Barama z roku 2015 „Koudelka fotografuje Svatou zemi“.
Templfest v sobě již neodmyslitelně zahrnuje také duchovní rozměr, k „Ekumenické modlitbě večerních chval za Svatou zemi" se sejdeme v kostele sv. Václava a ke mši svaté v neděli v katedrále Božského Spasitele.
V týdnu konání festivalu bude také odhalena nová pamětní deska na Zeyerově ulici, poblíž místa, kde stávala hlavní ostravská synagoga.
Podrobný program, místa a časy konání naleznete na našem webu www.templfest.webnode.cz
Pořadatelelm festivallu je ELAIA, z.s.

Záštitu nad festivalem převzala PhDr. Milena Slaninová předsedkyně Židovské obce v Ostravě, Mons. František Václav Lobkowicz - biskup ostravsko – opavské diecéze a Mgr. Jan Wacławek - biskup Slezské církve evangelické a.v.


Program a podrobné informace naleznete na: http://templfest.webnode.cz/

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Vděčná srdce

„Jonáš měl ze skočce velkou radost.“ Jonáš 4:6 Otevíral se nový supermarket. Malé děvčátko přiběhlo domů se sáčkem bonbonů, které...

Číst celé zamyšlení
 alt=