Archiv článků
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332

Pozvání na slavnostní otevření Památníku Jiřího Třanovského v Třanovicích

pátek, 13 prosinec 2013 01:00

Srdečně Vás zveme na slavnostní otevření Památníku Jiřího Třanovského, které se uskuteční první neděli po Vánocích dne 29. prosince 2013 v evangelickém kostele v Třanovicích. V 9:00 hod. se budou konat slavnostní seniorátní bohoslužby s kázáním biskupa Slezské církve evangelické a. v. Jana Wacławka. Po skončení bohoslužeb bude za účasti mnoha významných domácích a zahraničních hostů z Polska a Slovenska slavnostně otevřen Památník Jiřího Třanovského. Potom bude možno zhlédnout stálou expozici o životě, díle a odkazu této významné osobnosti.

V roce 2013 získal farní sbor SCEAV v Třanovicích grant z Operačního programu přeshraniční spolupráce České republiky – Polska 2007‒2013 z fondu mikroprojektů. Z těchto finančních prostředků byla realizována celková rekonstrukce budovy bývalé márnice nacházející se ve spodní části místního evangelického hřbitova.


Přeshraničním partnerem tohoto projektu je Parafia Ewangelicko-Augsburska w Dzięgielowie, která sídlí na území Euroregionu Těšínského Slezska – Śłąska Cieszyńskiego. Oba farní sbory udržují dlouholeté kontakty a spolupracují při pořádání společných akcí přeshraničního charakteru.


Na budově byla kompletně vyměněna střešní krytina, vnější fasáda a vnitřní dispozice 1. podlaží. V budově byly instalovány panely se stálou expozicí o životě, díle a odkazu Jiřího Třanovského a vitríny s důležitými písemnými materiály vztahujícími se k jeho osobě.


Dne 30. září 1956 byla před kostelem odhalena socha Jiřího Třanovského u příležitosti 320. výročí vydání jeho zpěvníku ‒ Cithary sanctorum. Autorem sochy byl akademický sochař Ladislav Ľudovít Pollák (1912‒2002).


Vytvořením památníku se stálou expozicí chceme poukázat na osobnost Jiřího Třanovského, jehož význam sahá daleko za hranice našich národů a jenž je také nazýván slovanským Lutherem. Naším cílem je nadále rozvíjet velké kulturní, náboženské a duchovní dědictví postavy, jejíž rod pochází z Třanovic. Objekt bude sloužit k vzájemným setkáním a podpoře dalšího rozvoje přeshraniční spolupráce obou sousedních národů, které spojuje duchovně-historický odkaz Jiřího Třanovského.


Tomáš Tyrlík, sborový pastor
Jan Tomiczek, kurátor farního sboru

 

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Boží břemeno netíží

"Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorného srdce, a naleznete odpočinutí...

Číst celé zamyšlení
 alt=