Aktuality
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332

Otevřený dopis Norské církvi

čtvrtek, 16 červen 2016 08:51

Letošní synod Slezské církve evangelické a. v. se vyjádřil k neutěšené situaci v Norské evangelické církvi. Dne 11. dubna 2016 Konference biskupů Norské církve totiž schválila sňatky osob stejného pohlaví. 

88 ze 115 delegátů tímto umožnilo stejnopohlavním párům vstupovat v církvi do plnohodnotného manželství. Pastorům se ještě nechává možnost odmítnout vykonání takového obřadu, ale v tomto případě pastor musí zajistit někoho, kdo v jeho kostele tento obřad vykoná.
Norská církev ušla v oblasti stejnopohlavních vztahů kus cesty. Ještě v roce 1997 synod zakázal ordinaci osob žijících ve stejnopohlavních vztazích a myšlenku stejnopohlavního manželství nazval herezí. Od té doby se nejvyšší grémia k této otázce opakovaně vracela. Postupně bylo schváleno žehnání stejnopohlavních párů, ordinace praktikujících homosexuálů a lesbiček a nyní i plnohodnotné manželství.
Jsme svědky velice rychlé a tragické změny hodnot a to nejen v Norsku ale v celé tzv. západní společnosti. Z toho důvodů považuje synod za velmi důležité, abychom nemlčeli a reagovali. Synod chce podpořit vedení naší církve, které se snaží na různých úrovních prezentovat naše postoje v této oblasti. Už v minulosti náš synod podobné signály vyslal. Můžeme zmínit třeba protestní nótu, kterou jsme zaslali Švédské církvi v roce 2005.
Synod se rozhodl tímto vyslat jasný signál Norské církvi a také církvím sdruženým ve Světovém luterském svazu. Zároveň chce synod podpořit ty Norské křesťany, pro které je toto rozhodnutí církve bolestné a kteří hledají cesty, jak i nadále chránit biblické hodnoty. Hlasování bylo velmi jednoznačné. Kromě několika jedinců, kteří se zdrželi, byli všichni pro tento návrh. Text otevřeného dopisu přikládáme níže a zároveň vyzýváme k modlitbám za Norskou církev.


Vážení!
My, členové synodu Slezské církve evangelické augsburského vyznání, vyjadřujeme velké zklamání a bolest nad rozhodnutím, které učinila vaše Konference biskupů na svém setkání v pondělí 11. dubna 2016, když ratifikovala liturgii pro uzavírání stejnopohlavních „manželství“.
Jsme přesvědčeni, že tímto rozhodnutím se stavíte proti Božímu stvořitelskému řádu zjevenému v Bibli, kde je za manželství považován svazek muže a ženy. Svým rozhodnutím se rovněž vymezujete vůči odkazu historického křesťanství a reformační tradice, ke které se v této oblasti do nedávna hlásila i vaše církev. Zároveň jste tímto přispěli k prohlubování schizmatu, které panuje mezi luterskými církvemi. Znovu si takto uvědomujeme, že naše církve mají čím dál tím méně společného.
S vděčností vzpomínáme na vztahy, které jsme v minulosti měli a to především se Stavangerskou diecézi. Skrze vaši církev jsme přijali mnohá požehnání a také jsme spolu radostně sdíleli nadšení z evangelia a z toho, jak Boží slovo proměňuje životy a společnost. Je naší modlitbou, aby se tato skutečnost stala znovu realitou.
Zároveň děkujeme těm z vás, kteří usilovali a usilují o ochranu stvořitelsky definovaného manželství. Kéž vás v tom Pán Bůh posiluje. Vězte, že vaše práce není v Pánu marná. (1. Kor. 15:58)

S pozdravem

Jiří Chodura,
předseda synodu SCEAV

V Třinci, 4. června 2016

 

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Zrada lásky

„Láska nikdy nezanikne. Proroctví - to pomine; jazyky - ty ustanou; poznání - bude překonáno.“ 1. Korintským 13:8 V listě Korintským se...

Číst celé zamyšlení
 alt=