Aktuality
Rok 2019 je Rokem vděčnosti za svobodu

Rok 2019 je Rokem vděčnosti za svobodu

úterý, 08 leden 2019

V naší církvi jsme rok 2019 pojmenovali Rokem vděčnosti za svobodu. Ptáte se proč? Letos si budeme připomínat 30 let od sametové revoluce. Je to významný mezník v novodobých dějinách, který změnil celou naši společnost i naše okolní národy. A to je veliký důvod k vděčnosti.

Jako křesťané máme důvod k vděčnosti za to, že se smíme už 30 let svobodně shromažďovat, organizovat různá setkání i mimo zdi našich kostelů a chrámů, realizovat projekty a aktivity v oblasti diakonie, misie a evangelizace ve veřejném prostoru. A nikdo nás za to nepopotahuje, netrestá! Přiznejme si, upřímných díků a vděčnosti je i mezi námi křesťany jako šafránu. Žijeme v době, kdy si mnohé věci nárokujeme. Domníváme se, že na všechno máme právo. Při tom našem nárokování zapomínáme děkovat a být vděčni. Bereme vše jako samozřejmost. Potřebujeme se učit vděčnosti, neboť žijeme v nevděčném světě. Vnímám za velmi důležité, abychom se tento rok i v naší církvi, v našich sborech a rodinách učili prosté vděčnosti a děkování. Tento postoj jde proti konzumnímu trendu naší doby. Opravdová vděčnost je záležitost srdce! Bible říká: Čím srdce přetéká, to ústa mluví (Mat 12,34). Jsem přesvědčen, že vděčnost je jedním z projevů křesťana naplněného Božím Duchem. Vděčnost se v nás neobjeví sama. Síla vděčnosti láme pouta pýchy, sobectví a egoismu. Konzumní postoj a nárokování naopak vděčnost zabíjejí.

Buďme vděčni za svobodu vnější, kterou jsme získali před 30 lety po sametové revoluci. Doba totality, nesvobody padla, ale život ve svobodě přinesl nové problémy, výzvy a záludná úskalí. Víme, že vnější svoboda je velmi křehká. Je mnoho národů a křesťanů na světě, kteří tuto vnější svobodu nemají a jsou pro víru pronásledováni. Smíme žít v relativně svobodné zemi, nezapomínejme na to! Svobodu si žel mnohdy lidé vysvětlují pod pláštíkem neomezené svévole – tzn. mohu si dělat, co já chci, a to je špatně pochopená svoboda. Svoboda musí být vždy ve spojení se zodpovědností, jinak dochází k jejímu zneužití.

Buďme vděčni i za svobodu vnitřní, která je člověku stále nabízena a získáváme ji skrze Ježíše Krista. Tu svobodu nám vydobyl Kristus. Stůjte proto pevně a nedejte si na sebe znovu vložit otrocké jho. (Gal 5,1) On vysvobozuje člověka z pout hříchu a činí z nás svobodné Boží děti. Vnější i vnitřní svoboda jsou darem Božím a nejsou samozřejmostí! Nejsou automatické! Proto se učme v tomto roce děkovat a být vděčni za nádherný dar svobody v Kristu. Učme se žít ve svobodě Božích dětí. Modleme se, abychom uměli ve vnější svobodě žít rovněž v opravdové a hluboké vnitřní svobodě v Kristu a nebyli spoutáváni věcmi tohoto světa. Jsme na cestě svobody, ale nebezpečí nesvobody v mnoha podobách je vždy velmi aktuální!
Když nás apoštol Pavel stejně tak jako posluchače v Kolosech vybízí: Buďte vděčni! (Kol 3,15), myslí to s námi dobře. Je dobré si ho vyslechnout. Lepší je ale podle jeho výzvy i jednat. Ať vděčnost je naším celoživotní návykem a dobro zvykem.

biskup Tomáš Tyrlík
vyšlo v časopise Přítel 1/2019, upravil Tomáš Samiec

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Uvítání v domě

"Ale máme proč se veselit a radovat, poněvadž tento tvůj bratr byl mrtev, a zase žije, ztratil se, a...

Číst celé zamyšlení
 alt=