Aktuality
Pastýřský list biskupa s podněty ke stavu nouze v ČR

Pastýřský list biskupa s podněty ke stavu nouze v ČR

pátek, 13 březen 2020

Milé sestry a milí bratři,
v souvislosti s šířící se pandemii nemoci Covid-19 vyhlásila Vláda České republiky stav nouze. Tento stav potrvá minimálně 30 dnů. V tomto čase jsou zakázána veškerá soukromá i veřejná shromáždění s účastí nad 30 osob. Věřím, že tato preventivní opatření přinesou uklidnění situace a očekávané výsledky vedoucí k zamezení šíření epidemie koronaviru. Prosím, abyste tato mimořádná opatření plně respektovali.

Ještě před několika týdny jsme sledovali informace, co se děje v důsledku šíření koronaviru v Číně. A přitom jsme si mysleli, že se nás to netýká. Je to daleko od nás. Jenže velmi rychle se ukázalo, že v našem globalizovaném světě se nejen informace, ale i viry šíří velmi rychle. Dnes se to dotýká každého z nás.
Prožíváme postní období. A uprostřed něho jsme se i my dostali na určitou poušť – osamocení, samoty. I Pán Ježíš byl veden (některé překlady puzen) Duchem svatým na poušť, aby tam trávil čas se svým nebeským Otcem. On tam byl 40 dní. Nyní bylo oznámeno, že stav nouze potrvá alespoň 30 dní. To je už poměrně dostatečně dlouhá doba k zastavení a přemýšlení o směřování našeho života. Vezměme i tuto situaci jako příležitost k zastavení, duchovní proměně a obnově našeho vztahu s Pánem.

II. Biblické podněty
Izajáš 41, 10 Neboj se, vždyť já jsem s tebou, nerozhlížej se úzkostlivě, já jsem tvůj Bůh. Dodám ti odvahu, pomocí ti budu, budu tě podpírat pravicí své spravedlnosti.
Žalm 31, 15-16 Já však, Hospodine, důvěřuji tobě, pravím: "Ty jsi můj Bůh, moje budoucnost je ve tvých rukou."
Slova proroka Izajáše jsou nadějí pro všechny ustrašené, bázlivé a naplněné mnohými obavami. Vedou nás k tomu, že všechny naše strachy, obavy smíme vložit Pánu, který nám zaslíbil, že bude s námi do konce věků.
Pán je s námi i v této situaci, která díky i moudrým preventivním opatřením a rozhodnutím nedosahuje takových rozměrů, jak pandemie před několika stovkami let. I to je důvod k vděčnosti, že žijeme v takové době.
Rovněž slova žalmisty nás vedou k důvěře a spolehnutí na Pána Boha. On má život každého z nás ve svých rukou, to je naše neochvějná jistota a naděje. Na Něho smíme spoléhat. Budoucnost každého z nás je v Jeho rukou. To je naše naděje a jistota uprostřed světa plného nejistoty.

III. Modlitební podněty
Prosím Vás o Vaše přímluvné modlitby a šíření pokoje, který je v Bohu, a ne paniky. Buďme vděčni, že se vláda snaží zamezit těmito mimořádnými opatřeními šíření této epidemie. Tato opatření slouží k tomu, aby chránila zdraví nás občanů. I v této chvíli je potřeba přímluvných modliteb za potřebné kroky vlády.
Připojme se k modlitbě zaslané Světovým luterským svazem – společenství církví, jeho členským církvím. Připojme se k modlitbě biskupů z Číny, kde se nemoc Covid-19 vyskytla poprvé.

IV. Duchovní podněty
Jelikož není možné se nyní scházet ke společným bohoslužbám a dalším shromážděním ve sborech, chci Vás tímto vybídnout a povzbudit k tomu, abyste využili tento čas následujícími způsoby:
1) Je vhodný čas obnovit a prožívat společné rodinné domácí pobožnosti. K těmto domácím pobožnostem Vám chceme průběžně nabízet prostřednictvím webu naší církve materiály, které budou obsahovat program a průběh pobožnosti spolu s biblickým zamyšlením nad textem dané neděle církevního roku a otázky, o nichž můžete společně diskutovat v rodině.
2) Je vhodný čas se setkat v malých domácích studijně-modlitebních buňkách (skupinkách) v rodinách, se sousedy, nebo několika rodinami a takto se povzbuzovat vzájemným společenstvím, čtením Bible a společnými modlitbami. V současné době však doporučuji realizovat tyto malé skupinky pouze prostřednictvím skype-rozhovorů a online-prostoru.
3) Je vhodný čas posloužit starším a všem toužícím lidem vysluhování Večeře Páně v domácnostech. Prosím, kontaktujte svého pastora.
4) Je vhodný čas na osobní studium Bible a modlitbu.
5) Je vhodný čas spojit se k přímluvným modlitbám – na webu naší církve bude modlitební kalendář (formulář), do něhož se budete moci zapsat a zapojit svými modlitbami.
6) Je vhodné v tomto čase prožít nedělní bohoslužbu prostřednictvím online přenosů, a to z těchto sborů a v těchto časech:
- Bystřice (Jablunkovský seniorát) – 10:30 hod. – společné
- Třanovice (Frýdecký seniorát) – 9:00 hod. – společné
- Třinec (Třinecký seniorát) – 9:30 hod. – společné
- Těrlicko (Těšínsko-havířovský seniorát) – 10:00 hod. – společné
7) Je vhodný čas připojit se k přenosu páteční online bohoslužby v 17:00 hod. z Třanovic.
8) Chceme dorostencům a mládežníkům prostřednictvím facebooku mládeže SCEAV nabízet slova zamyšlení našich pastorů.
9) Chceme nabídnout dětem poslech programů Rybičky v archívu. Dále chceme nabídnout dětem pro volný čas pracovní listy, jejichž vyplnění a zaslání na
email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. bude odměněno.
10) Rád bych zmínil i pořady k poslechu na křesťanské stanici Trans World Radia/Rádio 7. Na webu křesťanského Rádia TWR najdete záznamy bohoslužeb, které nabízí vysílání Rádia 7 v neděli v čase mezi 9. a 10. hodinou a v odpoledním programu mezi 17. a 18. hodinou. Rádio 7 pamatuje také na děti, které zůstaly doma – a každé všednodenní dopoledne po 9. hodině uvádí krátkou pohádku. V sobotním a nedělním čase po 13. hodině pak pro děti vysílá Rádio 7 rozšířeně (v sobotu pásmo písniček a pohádek Korálky, v neděli program Kormidlo, ve kterém nechybí i nedělní škola pro děti). Kromě nepřetržitého 24-hodinového rozhlasového vysílání je k dispozici i archiv pořadů na webu www.radio7.cz – věříme, že každý zde najde k poslechu dostatek slov povzbuzení, zastavení, milosti.

V. Praktické podněty
Jako církev Vám chceme nabídnout několik praktických podnětů a konkrétních kroků pomoci pro tento čas nouze. Vím, že pro mnohé rodiče vznikly touto situací určité praktické komplikace
a problémy spojené se změnou denních režimů a v souvislosti s tím, že děti nechodí do škol. Vnímáme tyto dopady na praktické fungování rodiny v současné době. Pro mnohé rodiče nastalo
náročné období, jak zajistit hlídání svých dětí.
1) Hlídání dětí a pomoc při učení – plnění domácích úkolů
Obracím se proto na členy našich dorostů a mládeží, zda by byli ochotni se zapojit do hlídání dětí rodin, které mají problémy se zajištěním hlídání v pracovní době svých rodičů. Prosím Vás, milí
mladí přátelé, buďte ochotni pomoci rodičům, kteří mají své děti a rádi by uvítali, kdyby se našel někdo, kdo by pomohl s hlídám a učením. V této záležitosti kontaktujte pastory ve Vašich sborech.
Pastor Vám zprostředkuje tyto kontakty. Věřím, že i tato služba bude v současné době pro některé velkou pomocí.
2) Nákupy pro nemohoucí seniory
Další praktickou potřebou některých, zvláště starších a nemohoucích lidi, je zajištění nákupu potravin. Prosím, neváhejte kontaktovat i v této záležitosti pastora ve Vašem sboru.
Těmito několika praktickými i duchovními podněty Vás chci inspirovat k tomu, abychom se ve stavu nouze nedostali do stavu ještě větší duchovní nouze, duchovně nezakrněli, ale mohli ještě
více do hloubky a intenzivněji prožít tento ojedinělý čas k osobnímu duchovnímu růstu, ale i k růstu ve víře, lásce a naději i v našich rodinách či malých rodinných společenstvích.

1. Korintským 10, 13 Nepotkala vás zkouška nad lidské síly. Bůh je věrný: nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet, nýbrž se zkouškou vám připraví i východisko a dá
vám sílu, abyste mohli obstát.

S přáním Boží blízkosti a síly na duchu i na těle do dalších dní.
Tomáš Tyrlík, biskup

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Odpuštění

„A hle, přinesli k němu ochrnutého, ležícího na lůžku. Když Ježíš viděl jejich víru, řekl ochrnutému: „Buď dobré mysli, synu...

Číst celé zamyšlení
 alt=