Aktuality

SCEAV – pomoc Ukrajině

úterý, 01 březen 2022 14:20

Slezská církev evangelická a. v. vyhlásila již v první den války na Ukrajině finanční sbírku na humanitární pomoc Ukrajině. Finanční dary je možno posílat na číslo konta: 621246791/0100, VS 911403.

Tyto prostředky jsou průběžně využívány primárně na cílenou, konkrétní a co nejefektivnější pomoc přímo na Ukrajině i v tuzemsku dle požadavků našich partnerů. Připravujeme se na dlouhodobou péči o uprchlíky z Ukrajiny.

Koordinační porada zástupců vedení SCEAV, Slezské diakonie, organizace Pomoc Těšínského Slezska  a také Tomáše Chmiela, misionáře ve Lvově (Josiah Venture) stanovila následující priority pomoci SCEAV pro nejbližší období:

  1. Přímá pomoc na Ukrajině

Díky spolupráci s organizací Pomoc Těšínského Slezska (http://www.pomoctesinskehoslezska.cz) poskytujeme finanční i materiální pomoc prostřednictvím sborů a dlouhodobým osobním kontaktům na Zakarpatské Ukrajině. Jsme v úzkém kontaktu také s partnerskými evangelickými církvemi a organizacemi na Ukrajině, v Polsku a na Slovensku a jsem připraveni reagovat i na jejich potřeby.

Vaše dary umožní:

  1. Podporu činnosti sborů a středisek v oblasti Mukačeva, Rodnikové Huty a Užgorodu, která jsou už plná utečenců z oblasti bojů. Mnozí z nich nechtějí pokračovat dále do Evropy.
  2. Nákup potravin a životních potřeb na místě.
  3. Financování dopravy potravin a další pomoci z klidnějších částí Ukrajiny do postižených oblastí. V relativně klidné Zakarpatské Ukrajině dosud fungují bankomaty a zásobování základními potřebami.

Pomoc uprchlíkům v ČR

  1. Kapacity ubytování v církevním středisku Beskydská Oáza i ve střediscích Karmel a Lípa jsou připraveny k okamžité pomoci v případě akutní potřeby.
  2. Ve spolupráci se Slezskou diakonií se připravujeme na dlouhodobou pomoc uprchlíkům, kdy bude nutno vyčlenit spolupracovníky, sociální pracovníky i dobrovolníky, kteří by se utečencům dlouhodobě věnovali (kontakt s úřady, zdravotní péče, vzdělávání dětí apod.)
  3. Pokud víte o konkrétních osobách, které akutně shání ubytování, kontaktujte nás. Pokud už někdo ubytovává uprchlíky u sebe doma, může se s konkrétními požadavky obrátit na potravinovou banku, resp. Slezskou diakonii.

A co materiální dary?

Všeobecné materiální sbírky v tuto chvíli neorganizujeme, protože je organizuje mnoho jiných subjektů a u hranic s Ukrajinou je jí relativní dostatek. Navíc je problém dostat pomoc dál na území Ukrajiny. Pokud přesto chcete darovat materiální dary, využijte sbírek organizovaných jinými subjekty ve Vašem okolí.

Zároveň monitorujeme situaci, čekáme na rozhodnutí gubernátora Zakarpatské oblasti o vytvoření humanitárního koridoru, který by v případě narůstajících problémů umožnil dostat materiální pomoc dále do vnitrozemí. Jsme připraveni pružně reagovat na konkrétní potřeby našich partnerů.

Oblečení není akutně nutné. V případě nouze jsme schopni okamžitě využít zásoby z potravinové banky a dalších humanitárních rezerv.

Děkujeme, že pomáháte!

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Kristus - zdroj lásky

„Ale neradujte se z toho, že se vám podrobují duchové; radujte se, že vaše jména jsou zapsána v nebesích.“ Lukáš 10:20 Ježíš...

Číst celé zamyšlení
 alt=