Ekuména
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 62
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 331

Z dějin časopisu Přítel - Przyjaciel

středa, 30 červenec 2008 10:55

První číslo časopisu Přítel-Przyjaciel vyšlo 4. 1. 1885, tehdy nesl název "Przyjaciel ludu". Roční předplatné činilo 1 zlatý a 50 krejcarů a pro členy Towarzystwa ewangelickiego oświaty ludowej 1 zlatý a 30 krejcarů. Vydáván byl každou 1. a 3. neděli v měsíci. Nám se dochovalo až 2. číslo časopisu ze dne 18. 1. 1885, vydané v Návsí (u Jablunkova).

altRedaktorem a zároveň vydavatelem byl farář Franciszek Michejda. Časopis tisknul Henryk Feitzinger a Sp. v Cieszynie. Przyjaciel ludu měl 8 stran, jejichž obsahem byly články, čtení na každý den (dnes rubrika nese název "S Biblí na každý den"), Z církve a školy, Ze světa a o světě, Slezská kronika a nechyběly ani inzeráty např. hledá se písař, reklama hodináře Pawła Janiczka, prodej domu, reklama obchodu se smíšeným zbožím Jana Buzka atd.

Časopis pro evangelický lid byl vydáván pouze v polštině. Po druhé světové válce začal vycházet ve dvou jazykových verzích - české a polské. Teprve 26. 4. 1959 vyšlo první společné česko-polské číslo.

V roce 2002 došlo spolu se změnou grafické úpravy rovněž k úpravě názvu časopisu na dosud aktuální "Přítel - Przyjaciel".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více z této kategorie: Přítel - Przyjaciel 10-2013

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Dobrá zpráva

„Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život...

Číst celé zamyšlení
 alt=