Archiv článků
×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 332
Ekumenická bohoslužba v Českém Těšíně

Ekumenická bohoslužba v Českém Těšíně

středa, 26 červen 2013

V neděli 16. června 2013 se v Českém Těšíně v evangelickém kostele Na Nivách konala ekumenická bohoslužba pořádána místní skupinou České Evangelikální Aliance (ČEA). Bohoslužba byla uspořádána v rámci Svátku tří bratří – společného svátku obou části města Těšína. Bohoslužeb se zúčastnili členové těšínských farních sborů církví sdružených v ČEA – Apoštolské cíkve, Církve bratrské, Českobratrské církve evangelické, Křesťanských sborů, Slezské církve evangelické a. v.

 

Slavnostní dopolední shromáždění bylo zahájeno koncertem pěveckého sboru Happy day z Albrechtic. Bohoslužby se zúčastnilo mnoho významných hostů mj. profesor Jerzy Buzek, bývaly polský premiér a předseda Evropského parlamentu v letech 2009-2012, generální konzulka Polské republiky v Ostravě Anna Olszewska, místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny, biskup Slezské církve evangelické a. v. Jan Wacławek a hlavní řečník shromáždění Jerzy Marcol, ředitel Biblické misijní společnosti v Polsku.

Ústředním tématem bohoslužby bylo 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Během bohoslužby zazněl biblický text a zpívaná modlitba Otče náš ve staroslověnském jazyce. Jerzy Marcol ve svém projevu připomenul dva misionáře ze Soluně a jeden z hlavních cílů jejich mise, kterým bylo přeložení celého Písma do staroslověnského jazyka. Ve své řeči se opíral o biblický příkaz z Matoušova evangelia 28, 19 „Jděte ke svým národům a získávejte mi učedníky“ a zdůraznil, že hlavním předpokladem každé misijní činnosti je osobní vztah s Bohem. Profesor Jerzy Buzek se ve svém pozdravu zmínil o budoucnosti Evropy a naznačil, že celoevropským problémem je krize důvěry, která může být závažnější než krize hospodářská. Při řešení této krize důvěry budou, dle jeho názoru, odehrávat významnou roli křesťané. Po zakončení bohoslužby zúčastněni měli možnost prohlídky interaktivní výstavy na téma „Bible očima světa, svět očima Bible“, která byla uspořádána Slezskou církvi evangelickou a. v. v rámci Roku Bible.

 

 

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Modlící se křesťané

„Tak také Duch přichází na pomoc naši slabosti. Vždyť ani nevíte, jak a za co se modlit, ale sám Duch...

Číst celé zamyšlení
 alt=