Aktuality
Sesuvy půdy v Tanzanii

Sesuvy půdy v Tanzanii

středa, 20 prosinec 2023

Dne 3. prosince došlo v důsledku silných přívalových dešťů k masivnímu sesuvu půdy z úbočí hory Hanang (3420 m.n.m.) v centrální Tanzanii. V důsledku toho vznikly dva silné povodňové proudy bahna, které v několika minutách zalily město Katesh a přilehlé osady. Bahno ničilo domy, odnášelo vše, co mu stálo v cestě, včetně nákladních automobilů a autobusů.

Důsledkem je 68 obětí a více než sto zraněných. Bylo zničeno 1150 domů a bez přístřeší tam zůstalo asi 5.600 obyvatel. Ve městě zůstala vysoká vrstva bahna.

Katesh je asi 50 km vzdálený od městečka Dongobesh, kde se soustředí většina aktivit projektu Děti Afriky, který mnozí členové naší církve podporují. Mezi postiženými jsou i někteří příbuzní dětí ze škol, se kterými Děti Afriky spolupracují. Zemřel také otec jedné dívenky, který poslal do bezpečí svoji rodinu a zůstal s nepohyblivou babičkou. Oba dva zahynuli a jejich těla se našla až o několik dnů později, protože je bláto odneslo.

Hned po katastrově začaly záchranné práce, do kterých se zapojila vláda i církve a neziskové organizace. Vzniklo stanové městečko pro ty, kteří přišli o střechu nad hlavou. Pracuje se nad odklízení bláta a čištění města.

Ve spolupráci s Luterskou tanzanskou církví chceme pomoct i my. Naše církev vnímá potřebu pomoci lidem postiženým touto katastrofou, a proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc těm nejpotřebnějším. Naši tanzanští přátelé pro nás vybírají z nejpotřebnějších ty, kterým bychom mohli pomoci s opravou či vybudováním obydlí.

Pokud byste na tento účel chtěli přispět, můžete tak učinit převodem Vašich prostředků na účet církve: 621246791/0100. Uveďte variabilní symbol 911571. Můžete použít také přiložený QR kód. Za každý dar jménem tanzanských přátel děkujeme.

Tomáš Tyrlík, biskup

Michal Klus, za projekt Děti Afriky

Sbírka

 

Aktuálně za námi


Další fotogalerie

Zamyšlení

Proč pracovat?

„…ať raději přiloží ruku k pořádné práci, aby se měl o co rozdělit s potřebnými.“ Efezským 4:28 Když Pán Bůh...

Číst celé zamyšlení
 alt=